Jesper Buch: Just-Eat startede med at jeg var sulten

 

Jesper buch

Vi har snakket med Jesper Buch om hans tanker omkring salget af Just-Eat.dk og i det hele taget livet som iværksætter.

Læs også: Sådan fik Only4Kids ny ejer

Historien om Just-Eat

Jesper Buch lancerede Just-Eat i august 2001. Han kom på idéen, da han sad i Norge, hvor han havde sin praktikplads, og var sulten. Han vidste simpelthen ikke hvordan han skulle få fat i en pizza, da han jo lige var ankommet til landet, og der opstod idéen til det der den gang hed FoodZoom. Dét var starten på en virksomhed, der gik hen og blev kæmpestor. Idag opererer Just-Eat.dk i 13 lande.

Jesper Buch solgte Just-Eat over flere omgange. De første aktier blev solgt i 2009, og her siger han at det var første gang han kunne mærke at det var en stor succes han havde skabt. Da hans sidste del af Just-Eat blev solgt i 2011, valgte han at gå Caminoen i Spanien for at lukke det kapitel i hans liv. I dag har han ikke noget med Just-Eat at gøre.

Maksimum 10 år i hvert projekt har han altid sagt, og det holdte han sig også inden for med Just-Eat. Dog tilføjer han også at han, set i bagklogskabens klare lys, måske skulle have ventet 2 år med at sælge, for da ville han efter ejet udsagn have fået frygteligt mange flere penge ud af det. Det var noget der bekymrede ham i et par dage, men han mangler ikke noget og han skal ikke bekymre sig om privatøkonomi. ”Jeg kan købe det hus som jeg ønsker, jeg kan købe den bil jeg vil have, hvad mere kan jeg ønske mig? ” afslutter han med.

Læs også: Thomas fik gang i drømmen om at blive sportsiværksætter

Jesper Buch glemte at holde ferie – det skal du ikke!

Dét er selvfølgelig ikke noget han er kommet sovende til. 4 ugers ferie/sygdom var hvad det var blevet til på 8 år, og som han selv siger – det duer ikke, og derfor er hans anbefaling til andre iværksættere klar: ”Det er vigtigt, selvom man brænder for sit projekt, og selvom man arbejder 70-80 timer om ugen, at man husker at holde noget ferie og man skal huske at koble af og hvis man ikke gør det, så begynder man at køre død i det. Det var det jeg kunne fornemme skete for mig. ”

Han fortsætter: ”Min motivation dalede stille og roligt, og så skulle jeg have en replacement, som kunne tage det til nye højder. Så jeg kunne gøre det, som jeg synes er fedt. ”. Når man snakker med Jesper Buch er der ingen tvivl om at han er hårdtarbejdende, og iværksætter helt ud i fingerspidserne. Det som Jesper synes er fedt, er ikke overraskende: ”At bygge en forretning op fra scratch, innovere produktet og skabe kritisk masse og så når vi er der omkring 300 ansatte, så bliver det for corporate, helt automatisk og det er ikke noget man kan gøre noget ved”.

“Når vi er der omkring 300 ansatte, så bliver det for corporate, helt automatisk og det er ikke noget man kan gøre noget ved”

Da jeg spurgte ham, hvorfor han begyndte at tænke på exit-strategi, svarede han ”Den eneste grund til at jeg begyndte at tænke på personligt exit, var fordi jeg var ved at være brændt ud. Jeg havde arbejdet 80 timer om ugen, i 8 år – nærmest uden ferie. ”. Dog siger han også at bevæggrunden, for at han solgte de sidste aktier var, at han så ikke længere skulle bekymre sig om privatøkonomi, men til gengæld kan bruge alt sin tid på det han synes er sjovt.

Exit fra begyndelsen

Jeg spurgte Jesper Buch om nogle konkrete råd, som iværksættere kan bruge, blandt andet om hans synspunkt på hvorvidt man skal tænke exit-strategi ind helt fra begyndelsen, eller om det er noget man skal tage som det kommer. ”Dengang jeg selv sad som iværksætter i år 2001, hvis nogen havde sagt VC (Venture Capital Red.) så havde jeg troet at det var noget man satte sig på når man skulle på toilet”.

”I dag er der en helt anden holdning. Det er blevet nemmere at skaffe funding, hvis man altså har et ordenligt produkt. Ventureselskaberne tænker i horisonter på 5-10 år. Og det er klart at de påvirker iværksætterene, så min holdning er, at det er helt klart noget man skal tænke med fra start, ja”. Det var altså ikke noget han selv gjorde den gang, da det var en anden tid, men i dag er det klart anbefalelsesværdigt.

I dag beskæftiger han sig med det, som er vigtigt i hans liv lige nu. ”Unge iværksættere, med nogle fede projekter, som jeg kan være med i, og som jeg kan bidrage til at blive en succes, dels økonomisk men i særdeleshed også med den tech-knowhow som jeg jo har bygget op inden for de sidste 10 år. Det er det, der giver mit liv værdi”.

Læs mange flere historier som denne i Jesper Buchs bog ”Kick Ass”, der omhandler vejen fra kælder til milliard.

Læs også: En serieiværksætters imponerende historie

Hvem bruger Saxis?Interviews Og GæsteblogsKøbercases | Artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Artikler som også interessere dig

Webshop-jægeren Jeppe: Derfor købte han sin seneste virks... Mette Jeannot 2024-12-12
“Tid er penge”: Derfor valgte Rosa at købe en... Mette Jeannot 2024-11-21
Søren droppede sin direktørstilling i et stort internatio... Mette Jeannot 2024-09-20
Fra iværksætter: Min nye virksomhed, har jeg ikke startet... Mette Jeannot 2024-09-05
Derfor købte Kasper en etableret webshop frem for at star... Mette Jeannot 2024-05-21