At udbyde en virksomhed til forpagtning kan være et godt alternativ til f.eks. at lukke den ned og leje lokalerne ud eller at sælge virksomheden.
Der er mange fordele, men også et par ulemper og dem vil jeg gennemgå i denne guide. Jeg vil også komme ind på hvilke overvejelser du bør gøre dig inden du kaster dig ud i at finde en person til at forpagte din virksomhed. På Saxis kan du oprette en annonce og finde en forpagter nemt og hurtigt.
Hvad er forpagtning?
At bortforpagte en virksomhed betyder, at du giver en anden ret til at drive din forretning mod betaling af et fast månedligt beløb. Beløbet kan også betales årligt eller kvartalsvist, men pointen er, at der betales et fast beløb fra den der driver virksomheden til dig.
Man kan godt sige, at du på en måde lejer hele din virksomhed ud til en anden. Forpagteren, altså den person der driver virksomheden, driver den ofte for egen regning og risiko.
Forpagteren har pligt til, at drive virksomheden og kan altså ikke beslutte sig for at lukke den ned eller leje lokalerne ud til andre, men til forskel fra en franchise aftale, har forpagteren mere frihed til at drive virksomheden efter vedkommendes egne ønsker og er ikke bundet af et bestemt koncept.
Hvad er forskellen på leje og forpagtning?
Der er en meget vigtig forskel på at leje dine lokaler ud og at forpagte virksomheden, som er værd at holde sig for øje. Når du lejer dine lokaler ud er du som udlejer underlagt erhvervslejeloven som sætter rammerne for, hvad du må aftale med din lejer.
Når du derimod bortforpagter virksomheden må du i princippet aftale hvad du og forpagteren kan blive enige om. Det er en helt almindelig aftale mellem to erhvervsdrivende som er underlagt den almindelige aftalelov.
Det giver dig langt større frihed til at lave en aftale efter dine ønsker og det kan være en stor fordel.
Ofte er det faktisk sådan at den afgift der betales af forpagteren til dig som bortforpagter er afhængig af omsætningen i virksomheden og ikke en fast afgift som i en lejeaftale.
Hvad er ulemper ved bortforpagtning?
Det er faktisk svært at nævne nogle generelle ulemper ved at udbyde din virksomhed til forpagtning.
Det kan selvfølgelig være en ulempe, at du stadig er ejeren af lokalerne hvis du pludselig står i en situation hvor du heller ville have været af med dem. Det er en forpligtelse at være ejer og derfor bør du overvejer om det rette for dig er at sælge virksomheden helt eller om forpagtning er den rette løsning for dig.
Heldigvis vil den person der forpagter virksomheden være en oplagt køber hvis du pludselig står og har behov for at sælge hele virksomheden. Forpagtning kan i øvrigt også være en god måde at mærke en køber af, hvis du overvejer at sælge virksomheden. Det kan være en indgangsvinkel til et salg.
Hvilke typer virksomheder kan man bortforpagte?
Forpagtning ses oftest i bestemte typer af virksomheder. Det man oftest ser er:
- Forpagtning af butik
- Forpagtning af restaurant
- Forpagtning af café
- Forpagtning af bar
- Forpagtning af værtshus
- Forpagtning af et stykke jord
Er du interesseret i at læse mere eller finde en forpagter til din egen virksomhed kan du klikke her
ArtiklerHjælp Til SaxisHjælp til sælgerSalg af virksomhed