Du er sikkert stødt på udtrykket “Letter of intent” eller “hensigtserklæring” flere steder. Hvis du ikke ved hvad det vil sige, eller bare er lidt i tvivl, vil du kunne drage fordel af at læse artiklen her.
Hvad er en hensigtserklæring?
En hensigtserklæring er et dokument hvor man erklærer en hensigt. Det vil altså sige at man tilkendegiver, at man f.eks. har til hensigt at købe en virksomhed af en anden.
Det er altså ikke en bindende aftale om at sælge eller købe en virksomhed. Det er er en aftale om at man har det til hensigt. Det er så at sige, en gentleman-aftale om at man forventer at handle sammen.
Grunden til, at man vælger at lave en hensigtserklæring kan være at man, som parter i en handel, gerne vil have et moralsk hold på hinanden, inden man er klar til at binde sig endeligt.
Fra køberens side kan det være for at sikre sig at sælger ikke arbejder for meget på at finde andre købere og på samme måde kan det for sælger, være fordi man gerne vil forsøge at fastholde en køber.
Læs også: 10 trin: kom godt igang med din nye virksomhed!
Hvornår bruger man en hensigtserklæring?
Man kan bruge en hensigtserklæring i flere henseender, men i virksomhedsøjemed, som det handler om her, kan man eksempelvis bruge det når man skal:
- Købe en virksomhed
- Sælge en virksomhed
- Stifte en virksomhed
I princippet kan en hensigtserklæring bruges til hvad som helst. I forretningsøjemed såvel som privat.
I forbindelse med køb eller salg af en virksomhed vil hensigtserklæringen oftest blive brugt inden den afsluttende fase i salget.
Når man har klaret de indledende spørgsmål og forhandling, har man som regel nogle få seriøse købere tilbage.
Disse skal ofte underskrive en NDA og en hensigtserklæring for at gå videre og få fuld adgang til al fortrolig information om den virksomhed der skal handles.
Denne fase af et virksomhedssalg kaldes Due diligence. Læs også: Due diligence, hvad er det?
Hvorfor bruger man erklæringen?
Man bruger denne type dokument, når man gerne vil sørge for at begge parter er seriøse.
Indenfor virksomhedshandel, handler det om at sikre sig at man ikke spilder tiden på at snakke med potentielle købere som måske egentlig bare er nysgerrige.
Det kan også være som sikkerhed. Har en potentiel køber af din virksomhed, skrevet under på en NDA samt en hensigtserklæring, har du en stærkere sag, hvis der efterfølgende bliver lækket fortrolige oplysninger, da du kan fremvise at den part der har lækket oplysninger, har haft til hensigt at købe virksomheden og har underskrevet en erklæring om fortrolighed.
Der er også noget rent psykologisk for køberen i at underskrive en sådan erklæring.
Du skal være ret sikker på at du gerne vil lave en handel, for at sætte din underskrift på et stykke papir hvor der står at du gerne vil købe en virksomhed til et vist beløb.
Det gør derfor også at den potentielle køber, rent mentalt er nødt til at tage stilling til om vedkommende er seriøs omkring handlen eller ej.
Har du brug for en hensigtserklæring kan du hente en standardform her som du kan rette i selv.
Hvorfor gør det en forskel?
Umiddelbart kan man undre sig over, hvorfor det gør en forskel, at underskrive sådan et letter of intent, men det kan faktisk give rigtig god mening.
Det er for det første en handling der kræver, at man er seriøs omkring at ville handle.
Når man sætter sin virksomhed til salg, vil man ofte få mange henvendelser fra interesserede købere. Nogen mere seriøse end andre.
Er man blot nysgerrig men har egentlig ikke nogen reel interesse i at købe virksomheden, vil man næppe underskrive et dokument, hvor der står at man er interesseret i at købe den.
Derfor bruges det ofte af sælgeren til, at filtrere de useriøse købere fra, når man står med flere der er interesseret i, at købe ens virksomhed.
Det binder som sådan ikke køberen til noget, men det dokumenterer, at den person har haft en reel interesse i at købe virksomheden og det kan bruges til flere ting af sælgeren.
At have et underskrevet letter of intent kan bruges til:
- At overbevise banken om at virksomheden kan sælges
- At vise andre interesserede købere, at der er flere om buddet
- At understøtte den salgspris man har sat på virksomheden
Ovenstående er blot et par eksempler, men generelt kan det være en rigtig god ting, at have bevis på at én eller flere ønsker at investere i din virksomhed.
Hvad er letter of intent ikke?
Et letter of intent er ikke:
- En købsaftale – køberen er ikke forpligtet til at købe noget
- En fortrolighedserklæring – husk at få underskrift på fortroligheden separat
- En garanti for at købere faktisk er interesseret
- En blåstempling af salgsprisen på virksomheden
Et LOI er egentlig mest en psykologisk øvelse hvor man som køber giver kraftigt udtryk for, at man er seriøs omkring interessen for en given virksomhed.
Dermed ikke sagt at dokumentet ikke er yderst brugbart og værdifuldt når du står og skal sælge din virksomhed
Husk at du hos Saxis, har gratis adgang til standard dokumenter som f.eks. letter of intent, når du har din virksomhed til salg hos Saxis. Sæt din virksomhed til salg hos Saxis – klik her
Faglige ArtiklerVærktøjskassen