Vi har interviewet Klaus fra Too Good To Go, som er et dansk startup i voldsom vækst, og det er ikke helt tilfældigt. Udover at de, som andre iværksættere, motiveres af at opbygge noget på egen hånd, har de et andet mål: De vil bekæmpe madspild.
Læs også: Pølsevognen lever stadig
Hvad er Too Good To Go?
“Too Good To Go er et helt nyt koncept, som hjælper restauranter og fødevareforretninger med at sælge deres overskydende mad i stedet for at smide det ud.
Et eksempel kunne være ved en buffet restaurant. De sælger bedst en buffet hvis den ser fyldt og overdådig ud. Det resulterer dog i at der typisk er en masse mad tilovers, lige inden restauranten lukker, som bare bliver smidt ud.
Vi har så lavet den service, at vi i stedet sender kunder til restauranten – lige inden lukketid – for at købe det overskydende mad i takeawaybokse for helt ned til 20 kr. Samme service tilbyder vi til flere forskellige typer restauranter og fødevareforretninger.” Forklarer Klaus.
Holdet bag Too Good To Go, er en erfaren gruppe, der tidligere har arbejdet med iværksætteri i forskellige afskygninger, lige fra webshops og drift af en bar til køb og salg af huse. Holdet blev dog hurtigt udvidet.
“I starten var vi 3 medejere, men da vi så behovet for at rykke hurtigere havde vi brug for flere mennesker til at hjælpe. Det resulterede i at vi fik 2 nye medejere, som kunne bidrage til at vi kunne komme endnu hurtigere ud over stepperne. Lige nu har vi et stærkt hold på 15 mennesker som hjælper til hver dag.”
Fra idé til 15 medarbejdere på 2 måneder
Det hele startede med at en af medstifterne, Thomas, fik ideen da han en dag var ude at spise på restaurant og lagde mærke til at der var utrolig meget mad som blev smidt ud fra buffeten når restauranten lukkede. Han tænkte at det var ærgerligt at alt den gode mad skulle smides ud.
“Thomas tog derefter kontakt til Stian og jeg, hvor han fik forklaret os om problemet og kom derefter med et udkast til en løsning: At vi kunne sælge den overskydende mad, billigt til forbrugerne, i takeawaybokse lige inden restauranten lukker. Konceptet udvikler sig hele tiden og vi finder flere og flere forskellige typer fødevareforretninger vi kan hjælpe.”
Som med mange andre startups, var der ikke langt fra idé til handling og der blev derfor ikke lavet yderligere undersøgelser.
“Vi vurderede, at der ikke var behov for at lave en markedsundersøgelse. Madspild er meget oppe i medierne for tiden, billig lækker mad er altid attraktivt for forbrugerne og som for enhver forretning er det bedre at få penge ind og mindske svindet, så det gjorde det jo også attraktivt for restauranterne og fødevareforretningerne.”
“Vi synes det er rigtig fedt at vi har samlet et stærkt hold som opnår resultater og rykker derud af. Vi er gået fra kun at have idé, til at vi på 2 måneder er blevet landsdækkende med over 100 restauranter og fødevareforretninger og at vi har fået så meget omtale i mange nyhedsmedier.”
Klaus fortsætter og underbygger min påstand om, at de er en smule anderledes end andre startups:
“Men det vi faktisk er mest stolte over, er at vi har gjort så utrolig mange mennesker glade og sparet miljøet for en masse unødvendig spild af ressourcer. Forbrugerne kan nu få en stor takeawayboks med lækker mad for helt ned til 20 kr. mens forretningerne tjener penge på det mad, de før smed ud.
Det er simpelthen en 4x win forretning vi har skabt. Det er win for miljøet, win for forbrugerne, win for restauratørerne og win for os.”
Læs også: Les Deux: Sådan sparer du 50 mio. på at indtage det kinesiske marked
3 gode råd til iværksættere
Selvom rejsen med Too Good To Go har været kort indtil videre, har Klaus nogle gode råd til andre iværksættere:
“1. Det tager længere tid end man forventer
Vi troede vi kunne været oppe at køre på ingen tid. Men vi måtte dog erkende at processerne tager længere tid end forventet og derfor er et godt råd ikke at undervurdere større opgaver og dermed afsætte mere tid til at få løst opgaven.
2. Hvis du ønsker at starte et firma op, så gå all in.
Der sker noget magisk når man sætter al sin tid af og arbejder dag og nat. Man kommer ikke langt hvis man gør tingene halvhjertet.
3. Vi havde nok ikke rykket så hurtigt hvis vi ikke havde et stærkt hold.
Så det vil klart være en anbefaling at have et godt hold hvis man ønsker at starte en forretning op. Man kan komme langt alene, men man kan komme endnu længere sammen.“
Som de fleste iværksættere nok har måtte sande, kræver det hårdt arbejde at komme til tops. Meget hårdt arbejde. Jeg spurgte derfor Klaus om hvordan deres familie venner og eventuelle kærester har reageret på deres idé om at starte et selskab. Til det svarer han:
“Kærester har vi ikke tid til. Vi har næsten skrevet ind i ejeraftalen at man ikke må have kærester 😉 Ej, vores venner og familie har taget rigtig godt imod projektet. I starten var der lidt tvivl fra ens omgangskreds nu hvor det er en idé som aldrig er set før.
Vi alle har sagt vores jobs og andre forretninger op, og er gået all in – og nu, hvor vi har fået så meget fremgang i medierne, er der 100% støtte fra venner og familie.“
Som en naturlig del af den rivende udvikling Too Good To Go er i, er næste skridt, det store udland. Klaus forklarer kort, om deres planer med ekspansion:
“Vi er allerede godt i gang i Tyskland og har allerede taget første spadestik i flere europæiske lande.”
Too Good To Go er med andre ord et spændende dansk startup, som bliver sjovt at følge i 2016.
Læs også: Benelizer vil gøre det nemmere for dig at træffe de rigtige beslutninger i din virksomhed
Interviews Og Gæsteblogs