I en situation hvor du har fundet en given virksomhed som du er interesseret i at købe, kræver det ofte en stor kapital at følge din drøm. Har du ikke den kapital er der nogle forskellige finansieringsmuligheder.
Det perfekte scenarie er selvfølgelig at man selv har de penge der skal til for at købe en virksomhed kontant, så man ikke skal betale af på et lån. Sådan er det desværre bare ikke altid. Mange gange vil det være sådan at man skal ud og lede efter en finansieringsordning til investeringen, og i følgende artikel vil jeg belyse de mest populære muligheder der er for finansiering.
Læs også: Hvordan forhandler du dig til en god handel?
Sælgerfinansiering
Hvis du har fundet en virksomhed du gerne vil købe, men ikke har kapitalen, bør det første du prøver være at tale med sælgeren om der tilbydes sælgerfinansiering. Med andre ord, at du kan få lov at betale over flere omgange. Sælgerfinansiering kan deles op i to:
En ganske almindelig kredit aftale, hvor du som køber bare skal betale virksomhedens pris af, over en given periode, med en fast ydelse for hver periode.
Herudover findes der en løsning der er bygget på hvordan virksomheden performer. Det kaldes ’earn-out’ og går i alt sin simpelhed ud på at ydelsen afhænger af resultatet i virksomheden. Det kan eksempelvis foregå således at man betaler 50% af overskuddet til sælger, indtil gælden er indfriet.
Læs også: 10 trin: kom godt igang med din nye virksomhed!
Banklån
Som du sikkert allerede ved er bankerne ikke meget for at låne penge ud i denne tid. Der er dog nogle tips til hvordan du har en større chance for at få lov at optage et lån til køb af virksomhed.
Med mindre du har et usædvanligt godt forhold til din bank, kan du ikke låne penge før du ved præcis hvilken virksomhed du vil investere i. Dine chancer for at få lov til at låne af bankerne er langt større hvis du kan vise et fornuftigt regnskab frem fra de foregående år. Her er det naturligvis vigtigt at du blandt andet kan fremvise et fornuftigt overskud.
Ud over regnskabet, vil det øge din chancer for at få lov at låne kraftigt, hvis du kan fremvise en god forretningsplan. Du skal, på samme måde som hvis du skal låne til opstartskapital, forsøge at sælge virksomhedens eksistensgrundlag til banken. Det er vigtigt at forretningsplanen er detaljeret og realistisk. Banken skal kunne se hvordan du vil tjene penge i fremtiden, således at du er i stand til at betale dit lån tilbage rettidigt.
Investor/partner
Hvis du, som rigtig mange danskere, ikke kan få lov at låne det beløb du ønsker i banken, har du muligheden for at finde en invester. Det er altså en privat person, som har en formue der ønskes forrentet, og dette gøres ved at investere i projekter, som det du vil købe. Altså en form for privat bank.
Det vil ofte fungere sådan at investoren kan skyde nogle penge i projektet, i aftalen vil det så fremgå at investoren kræver en andel af overskuddet, eventuelt en bestyrelses post og andre forhold.
Mangler du kapital til dit projekt? Søg efter en investor på Capino.dk
Har du ikke brug for at låne hele beløbet, men måske kun halvdelen, er der mulighed for at indgå et partnerskab. Her vil I typisk eje halvdelen af virksomheden hver, og dermed bestemme lige meget og I kan dele overskuddet.
Crowdfunding
Crowdfunding fungerer i grove træk ligesom en investor, blot mange, i stedet for få, der investerer. Crowdfunding er i de senere år blevet ekstremt populært, og fungerer simpelthen ved at en gruppe af folk, investerer i den virksomhed du gerne vil købe. De køber altså ejerandele i virksomheden, og alt efter aftalen, kan du købe de andele tilbage, i takt med at virksomheden laver overskud.
Overordnet set er der efterhånden mange muligheder for finansiering, og hvilken du skal vælge, kommer an på mange parametre – din privatøkonomi, sælgerens temperament og så videre.
Faglige ArtiklerVærktøjskassen