Når du skal sælge din virksomhed, skal du have dokumentationen på plads. De potentielle købere du kommer i snak med, vil have bevis for, at det du siger om din virksomhed er rigtigt. I denne artikel vil jeg forberede dig lidt på, hvilken dokumentation du skal have klar.
Hvad får jeg ud af det?
Når du sætter din virksomhed til salg på Saxis, vil du få kontakt til en masse interesserede købere forholdsvist hurtigt.
At have styr på dokumentationen når du går ind i dialogen med forskellige potentielle købere til din virksomhed, er lige så meget for din egen skyld som det er for købernes.
Du vil opleve at processen kører mere glidende og der vil være kortere fra første kontakt til første bud.
Du vil blive oplevet som seriøs og velforberedt hvilket sætter dig i en god forhandlingsmæssig position, allerede inden forhandlingen er begyndt.Der vil også være langt mindre mistillid og kritiske spørgsmål, hvilket gør forhandlingsprocessen mere behagelig for begge parter.
Sidst men ikke mindst, kan det være dokumentationen der gør at du kan få den pris for virksomheden som du ønsker.
Hvilken dokumentation skal jeg have?
Du behøver ikke at dokumentere hver enkelt lille detalje i virksomheden, men der er heller ingen grænse for, hvor meget dokumentation du skal have. Jo mere jo bedre.
Der er selvfølgelig nogle ting som du som minimum skal have dokumentation på og det er de ting der har med virksomhedens “performance” at gøre.
Dem der kontakter dig for potentielt at købe virksomheden, er jo interesseret fordi virksomheden skaber nogle resultater, som de gerne vil bygge videre på. Derfor er det vigtigt at kunne få bevis for resultaterne.
Derfor er den dokumentation du som minimum skal have klar:
- Regnskaber for alle driftsår
- Opgørelse over marketing- og salgs aktiviteter og resultater heraf
- Nøgletal (Livstidsværdi af kunder, anskaffelsesomkostninger, dækningsgrad, overskudsgrad m.v.)
- Opgørelse af trafik og trafikkanaler (Hvis du sælger noget webbaseret)
Eksempel Webshop
Hvis du skal sælge en webshop, vil det være oplagt at have disse former for dokumentation klar fra starten:
- Dokumentation af salgsprisen (værdiansættelse)
- Regnskaber
- Google analytics udtræk (eller du kan give købere læse-adgang til din analytics konto)
- Et dokument der opsummerer dine forskellige marketing kanaler såsom Facebook Side, Instagram, Twitter, Pinterest, nyhedsbrev osv. Gerne med tal og links
- Udtræk fra din Google AdWords konto
- Oversigt over søgeord og organiske placeringer i Google
- Oversigt over backlinks
- Ark med nøgletal (LTV, CAC, DG, AG, OG, AOH)
- Resultatopgørelse – Måned for måned (opgørelse over indtægter og udgifter, måned for måned i stedet for hele året som i regnskabet)
Eksempel Servicevirksomhed
Hvis du sælger en servicevirksomhed, som ikke lever af, at sælge og købe varer, men af at levere en ydelse, vil det være oplagt at have disse former for dokumentation klar fra starten:
- Dokumentation af salgsprisen (værdiansættelse)
- Regnskaber
- Google analytics udtræk (Hvis webbaseret)
- Oversigt over antal ansatte og lønninger (med feriepenge, atp og alt hvad der følger med)
- Dækningen på en leveret time (eller leveret ydelse)
- Opgørelse over omkostninger (faste og variable)
- Resultatopgørelse – Måned for måned (opgørelse over indtægter og udgifter, måned for måned i stedet for hele året som i regnskabet)
- Liste over aktiver og inventar
- Ark med nøgletal (LTV, CAC, DG, AG, OG, AOH)
- Beskrivelse af forretningsmodellen (gør det let at forstå hvad virksomheden laver, hvordan den tjener penge og hvordan den differentierer sig fra konkurrenterne)
Ovenstående eksempler kan forhåbentlig give dig en idé om hvilken type information der er behov for – også selvom du ikke har en webshop eller service virksomhed.
Udover ovenstående kan der være specielle ting ved netop din virksomhed som kan være vigtigt at dokumentere. Hvis du har særlige aftaler som er attraktive kan det være vigtigt at have dokumentation for. Det kan også være vigtigt at have dokumentation for at disse aftaler kan overtages af den nye ejer efter salget.
Hvordan skal dokumentationen stilles op?
Søg altid at stille din dokumentation så pænt op som muligt.
Det nemmeste for både dig og køberen er, at du samler det hele i et salgsmateriale.
Når du har samlet alle informationerne, i et dokument og sørget for at det ser lidt pænt ud, kan du lave en indholdsfortegnelse i starten og måske en lille kort skriftlig præsentation af virksomheden.
Hvis du laver et decideret salgsmateriale (hvilket anbefales) kan du også gøre det lidt mere spændende at kigge på, ved at tilføje nogle billeder.
Det kan være billeder af virksomheden eller produktbilleder. Det kan også bare være nogle “Stock photos” som ikke viser din virksomhed konkret, men giver et indtryk af, hvad det drejer sig om.
Hvis du ikke vil lave et salgsmateriale, så tænk i hvert fald over at det skal være læsevenligt og at det skal repræsentere virksomheden på en professionel måde.
Husk at tjekke igennem for fejl og måske få andre til at kigge det igennem og komme med feedback.
Hvordan sender jeg dokumentationen til køberen?
Du kan enten sende det via beskedsystemet på Saxis hvor du har kontakt til alle de købere der har kontaktet dig via din annonce, eller du kan sende det på mail.
Du kan også aflevere det personligt hvis du har arrangeret et møde med køberen. Det er også en god måde at holde dialogen i gang, at køberen kan gå hjem og kigge på din dokumentation og så vende tilbage til dig.
ArtiklerHjælp til sælgerSalg af virksomhed