En NDA også kaldet non-disclosure agreement eller fortrolighedserklæring, er et dokument som helt grundlæggende er en aftale om fortrolighed mellem flere parter.
Dokumentet bruges oftest når man udveksler fortrolig information mellem parterne som man gerne vil sikre sig, ikke bliver givet videre til uvedkommende.
Fortrolighedserklæringer bruges ofte i forbindelse med køb og salg af virksomheder og derfor er det også noget vi hos Saxis har stor erfaring med.
Hvad er en fortrolighedserklæring?
En fortrolighedserklæring er standard, indenfor køb og salg af virksomheder, kapital fremskaffelse, rådgivning eller andet, hvor man er nødt til at udveksle ellers fortrolig information om sin virksomhed.
Det er en kontrakt mellem to parter som gør, at de informationer der udveksles, f.eks. i forbindelse med salg af en virksomhed, forbliver fortrolige mellem parterne og ikke kan deles med tredjemand.
Det er en rigtig god idé at sikre sig, når man er i forhandling med flere forskellige købere om, at sælge sin virksomhed, da der vil blive udvekslet mange følsomme informationer om virksomheden, som man måske ikke ønsker lækkes til konkurrenterne.
En NDA (fortrolighedserklæring) garanterer ikke, at der ikke bliver lækket informationer, men den sikrer at du kan retsforfølge den part som har lækket informationerne hvilket kan resultere i erstatning.
Hvornår bruger man en NDA?
Fortrolighedsaftalen bruges i rigtig mange forskellige sammenhænge, men selvfølgelig altid når der på den ene eller anden måde udveksles hemmelig information.
I et virksomhedssalg, vil det oftest være noget man beder købere underskrive, inden de får adgang til virksomhedens datarum, hvor alle dokumenter for virksomheden er opbevaret.
Læs også: Hvad er et datarum og hvad bruger man det til?
I starten af dialogen med en potentiel køber af en virksomhed, er det ikke lige så vigtigt med en NDA, da man oftest i denne fase udveksler let tilgængelig information, såsom regnskaber.
I denne fase vil man ofte sortere mange købere fra for derefter, at stå tilbage med nogle få seriøse købere.
Disse købere vil ofte blive bedt om at underskrive en NDA, samt en hensigtserklæring.
Læs også: Hensigtserklæring, hvad er det?
Hvad skal en NDA indeholde?
En helt basal NDA skal besvare følgende spørgsmål:
- Hvilket materiale er omfattet af aftalen?
- Hvem er parterne der indgår i aftalen?
- Hvad pålægges parterne af ansvar for at overholde fortroligheden?
- Hvad er tidsrammen for aftalen?
- Må det fortrolige materiale kopieres?
- Er der undtagelser til hvem materialet må deles med?
- I hvilken sammenhæng er materialet udleveret?
- Gælder aftalen både mundtligt og skriftligt udleveret information?
- Hvad skal der ske med det udleverede materiale når aftalen ophører?
For at se et eksempel på en fortrolighedserklæring kan du hente én her
Er det det samme som en CDA?
Det korte svar er ja. CDA står for “Confidential disclosure agreement” og NDA står for “Non dislcosure agreement”. De to begreber dækker over det samme.
Er du i tvivl om, om du har behov for en NDA så er du altid velkommen til at kontakte Saxis på 33 60 29 29 eller [email protected]
ArtiklerFaglige ArtiklerKøb af virksomhedKøb og salg af virksomhederSalg af virksomhedVærktøjskassen